Comfortabeler wonen, veiliger leven en tegelijkertijd een pak energie besparen. Een slimme huisinstallatie combineert de bediening van je verlichting, verwarming, ventilatie, zonweringen, ... Bovendien optimaliseert een slimme huisinstallatie het verbruik van je eigen opgewekte zonnestroom door je warmtepomp, het opladen van je elektrische wagen en je huishoudtoestellen slim aan te sturen. Ook je piek verbruik wordt onder controle gehouden, zodat je door de invoering van het capaciteitstarief (vanaf juli 2022) flink kan besparen op je energiefactuur. Vanop een centrale plaats in huis (of via je smartphone zelfs van overal ter wereld) bewaar je de controle over je volledige woning.

Waarom een slim huis met meer comfort?

Smartphones verdrongen de klassieke telefoon, via allerlei apps en social media zijn we altijd en overal “connected”. We leven in een digitaal tijdperk waarin technologie enorm snel evolueert. Maar hoe evolueerde de elektrische installatie? Weinig: schakelingen en beveiligingen veranderden de laatste 30 jaar bijna niet.

In een slim huis is de elektrische installatie intelligent en flexibel. Elk gezin is anders. En iedereen evolueert. Met huis automatisatie groeit je installatie mee met je behoeften, hoe die ook evolueren. Maar ook met allerlei nieuwe technieken zoals warmtepompen, laadpalen en thuisbatterijen. Nu en in de toekomst. Een slimme huisinstallatie is future proof en uitbreidbaar. Zo kan je starten met een basispakket om daar later extra functionaliteiten aan toe te voegen.

Voordelen van een slimme huisinstallatie

 Basisinstallatie

Van bij de basis heb je onmiddellijk meer mogelijkheden dan met een traditionele elektrische installatie. Je kiest voor eenvoudige, intuïtieve en altijd wijzigbare bedieningen. Je kan zelf voorkeuren instellen, zelf sferen toevoegen of het comfort ervaren van tijdsinstellingen en aanwezigheidsdetectie. Een alles-uittoets om met één druk op de knop de verlichting en geschakelde stopcontacten uit te schakelen. Aanwezigheidssimulatie en een paniektoets verhogen je veiligheidsgevoel. En met je smartphone of tablet heb je altijd en overal controle over je woning.

 Meer comfort

Je bedient je installatie niet alleen met druktoetsen, maar ook met een centraal touchscreen aan de muur. Met dimmers, bewegingsmelders en sfeerbediening kies je voluit voor bedieningsgemak. Voor elke activiteit stel je zelf de juiste sfeer in die je achteraf met één druk op de knop activeert. Automatisch gestuurde verlichting buiten, in het toilet, de bergruimte en de dressing geeft meer comfort én bespaart energie.

 Veilig wonen

Met oriëntatieverlichting in de hal of op de trap loop je ’s nachts veilig door huis zonder het licht in te schakelen. Rolluiken gaan omhoog en je vluchtweg wordt verlicht als rookdetectors brand opmerken. De verlichting gaat automatisch branden van zodra het donker wordt of wanneer er beweging is. Koppeling aan een alarmsysteem doet bij ongewenst bezoek de verlichting branden. Met de paniektoets schakel je in één keer alle lichten aan (behalve bv. in de kinderkamers). Als je niet thuis bent, geeft aanwezigheidssimulatie een bewoonde indruk door automatisch lichten en rolluiken te bedienen. En dankzij de videofoon aan de voordeur zie je op je touchscreen, tablet of smartphone wie er aanbelt. Je kan met de bezoeker praten en hem zelfs binnenlaten, waar je op dat moment ook bent.

 Ventilatiesturing

Een ventilatiesysteem zorgt voor een gezond klimaat binnenshuis. Helaas gaat ook met een ventilatiesysteem energie verloren. In een nieuwe woning bedraagt dit verlies ongeveer 20%. Het warmteverlies en het elektriciteitsverbruik van de ventilatie zijn een belangrijke reden om te kiezen voor een slimme ventilatiesturing. Zo wordt er enkel geventileerd wanneer het nodig is, zodat er niet nodeloos energie verspild wordt. Wanneer je de woning verlaat wordt de ventilatie gedurende een half uur op de boost stand gezet zodat de woning goed verlucht. Daarna gaat de ventilatie naar de laagste stand om energie te besparen. En wanneer je terug thuis bent gaat de ventilatie automatisch een standje hoger.

 Verwarmingssturing

De woonkamer wordt op andere tijdstippen gebruikt dan de keuken of de badkamer. Kinderen gebruiken hun slaapkamer na schooltijd ook als speel- en studeerkamer. Niet alle ruimten in huis moeten op hetzelfde moment verwarmd worden. Een slim huis biedt hiervoor een comfortabele én energie-efficiënte oplossing door de verwarming per ruimte aan te sturen. Bij een overschot aan jouw opgewekte zonnestroom wordt de warmtepomp geboost. Zo sla je overdag energie op waar je 's avonds van geniet.

 Rolluiken en zonwering bedienen

‘s Avonds biedt een rolluik bescherming en geborgenheid, overdag houdt het ongewenst zonlicht buiten. Dankzij zonwering blijft de binnentemperatuur aangenaam. Ook als je niet thuis bent gaat de zonwering automatisch naar beneden bij veel zon, naar boven bij teveel wind en gaan de rolluiken ‘s avonds dicht. Bij brandalarm gaan alle rolluiken onmiddellijk open.

 Optimaal gebruik van je zonnestroom

Met het afschaffen van de terugdraaiende meter, de komst van het capaciteitstarief en de snelle opmars van elektrische wagens biedt een slimme huisinstallatie een enorme meerwaarde door al deze verschillende technieken automatisch aan te sturen en op elkaar af te stemmen.
 Meer weten over zonnepanelen
Meer weten over laadpalen
Meer weten over het verbeteren van je eigen verbruik

Lees hier de ervaringen van onze klanten