5 manieren om je zelfconsumptie te vergroten

Geen terugdraaiende meter meer? Zo verhoog je het rendement van je zonnepanelen.

Zonnepanelen zijn een rendabele en duurzame investering waarmee je in je eigen energiebehoefte voorziet. Maar zijn mijn zonnepanelen nog wel rendabel nu de de terugdraaiende teller verdwijnt? Zeer zeker! Met het verdwijnen van de terugdraaiende teller verdwijnt immers ook het prosumententarief. Je kan die rendabiliteit verder opkrikken door de energie uit je zonnepanelen ook meteen te verbruiken. En dankzij zogenaamde terugleveringscontracten krijg je een vergoeding voor elke kWh die je op het net injecteert. Contacteer hiervoor je energie leverancier.

5 manieren om je zelfconsumptie te vergroten

Je zonnepanelen brengen het meeste op wanneer de zon op zijn hoogst staat. Dat is jammer genoeg nét wanneer de meeste mensen buitenshuis aan het werk zijn en moeilijk die energie kunnen verbruiken. Toch zijn er heel wat slimme manieren om zoveel mogelijk te verbruiken van je eigen groene stroom.

Laat je wasmachine, droogkast en vaatwas overdag draaien
Dit vraagt vaak om een kleine mentaliteitswijziging. We zijn gewoon dat het ‘nachttarief’ goedkoper is en lieten in het verleden onze vaatwassers en wasmachines graag ’s nachts draaien. Heb je zonnepanelen, dan is het veel voordeliger om die huishoudelijke apparaten overdag te laten werken. Tegenwoordig heeft bijna elk toestel een uitstel- of programmeerfunctie, waarmee je vlotjes de starttijd van je wasmachine bijvoorbeeld instelt om 11u, je droogkast om 13u en je vaatwas om 15u.

Verander je digitale meter in een slimme meter
Nóg gemakkelijker wordt het wanneer je zelf niks meer moet instellen. Slimme toestellen beginnen immers vanzelf te werken op het moment dat jouw digitale meter aangeeft dat je zonnepanelen stroom produceren. Of maak je installatie nog slimmer met "home management system" en je hebt te allen tijde controle over je energieverbruik.

Verwarm je water overdag
Een warmtepomp kan je zo instellen dat die overdag water (extra) opwarmt met de energie uit je zonnepanelen. Dat warme water wordt dan opgeslagen in een reservoir om dan 's avonds zijn warmte af te geven aan je verwarming of warm water.
Ook heel wat warm water boilers zijn nog steeds geprogrammeerd om vooral 's nachts op te warmen. Laat dit aanpassen en verwarm je water overdag met de opgewekte zonnestroom. Zo kan jij ’s avonds genieten van een warme douche, zonder dat je daar elektriciteit voor hoeft te verbruiken.

Laad je elektrische wagen overdag op
Als je af en toe thuis werkt of geniet van een flexibel uurrooster, laad dan je wagen op met jouw opgewekte zonnestroom. Wist je dat er slimme laadpalen zijn die detecteren wanneer er opbrengst is uit je zonnepanelen en enkel die energie naar je wagen sturen?

Plaats een thuisbatterij
Thuisbatterijen zijn momenteel nog relatief duur. Toch kan het interessant zijn om deze investering te overwegen. Zorg echter dat je voldoende inzicht hebt in je verbruik, opgewekte zonnestroom, momenten van verbruik en momenten waarop er stroom opgewekt wordt. Contacteer ons vrijblijvend voor professioneel advies op maat.

Lees hier wat andere klanten vonden van mijn service.

Dankzij 5 unieke service garanties kan ik je een veilige en degelijke installatie garanderen.